Vruchtbaarheid

Een kind krijgen; het lijkt zo iets natuurlijks. Toch is het krijgen van een kind voor veel mensen helemaal geen vanzelfsprekendheid. Soms blijft een zwangerschap simpelweg uit. Velen proberen dan een behandeling met IVF, ICSI of IUI. Dit is een intensief traject. Om de kans op een natuurlijke zwangerschap te vergroten of om het IVF/ICSI/IUI traject minder belastend te maken, kan acupunctuur worden toegepast. Uit onderzoek is gebleken dat de kans op een zwangerschap met acupunctuur aanzienlijk toeneemt.

De hormoonhuishouding van de vrouw speelt een belangrijke rol bij het zwanger worden. De wijze waarop de menstruatie verloopt, laat goed zien hoe effectief de hormonen in het lichaam werken. Soms heeft de verminderde vruchtbaarheid een duidelijke medische oorzaak, zoals problemen met de eierstokken of eileiders, of endometriose. Verder kan een slechte lichamelijke conditie van de vrouw of de man voor problemen zorgen. Het kan leiden tot een verslechterde kwaliteit van de ei- of de zaadcellen. In veel gevallen is er niet echt een medische oorzaak aan te wijzen.

Acupunctuur herstelt de energiebalans in het lichaam wat een positieve uitwerking heeft op de menstruatiecyclus, de hormoonhuishouding en op de kwaliteit van de eicel bij vrouwen. Bij mannen kan acupunctuur de kwaliteit van het sperma verbeteren.

Acupunctuur heeft de volgende positieve effecten:

- het reguleert de menstruatiecyclus

- het stimuleert de bloedcirculatie in de eierstokken en baarmoeder

- het verbetert de doorbloeding en verdikking van het baarmoederslijmvlies

- het verbetert de kwaliteit van de eicel

- het verbetert de kwaliteit van het sperma

- het vermindert het samentrekken van de baarmoeder bij terugplaatsing

- het vermindert de bijwerkingen van de medicatie

Een IVF - behandeling kan ook geestelijk een intensief traject zijn. De emotionele belasting is vaak groot. Door een acupunctuurbehandeling wordt u rustiger, meer ontspannen en uw gevoel van vertrouwen groeit. Als u van plan bent een behandeling met IVF, ICSI of IUI te ondergaan, is het verstandig om zes tot acht weken van tevoren een afspraak te maken. Over het voor u geschikte behandelplan zullen wij u meer vertellen.