Hormonen in balans

Hormoonwisselingen kunnen bij vrouwen problemen in hun menstruatiecyclus veroorzaken. Zoals tijdens de menstruatie zelf, de periode ervoor (Premenstrueel Syndroom), of erna, maar ook in aanloop naar de eisprong.

Veel vrouwen met Premenstrueel syndroom (PMS) hebben last van buikpijn, vermoeidheid, hoofdpijn, gewrichtspijn, rugpijn en pijnlijke borsten. Maar ook stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en somberheid kunnen voorkomen.

Als de hormonen uit balans zijn kan de menstruatie onregelmatig worden, te lang aanhouden of juist te kort duren. Dit kan leiden tot overmatig bloedverlies, tussentijdse bloedingen of menstruatiepijn. Veel vrouwen denken dat alle genoemde klachten nu eenmaal bij de menstruatie horen, maar dit is niet waar. Een gezonde menstruatie is regelmatig, doet geen pijn en wekt geen sterke emotionele reacties op.

Acupunctuur werkt op de hormoonhuishouding en daarmee op menstruatieklachten en pijn tijdens de eisprong. Met acupunctuur krijgt de menstruatie weer een gezond verloop en verdwijnen de lichamelijk en emotionele klachten. Hoeveel behandelingen nodig zijn is afhankelijk van de aard en ernst van de klachten.